Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Το ξέρατε ότι μία και μόνη φορά, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας άνθρωπος έτρεξε μόνος του;

Ο Wyndham Halswelle, υπολοχαγός του Αγγλικού στρατού του 1908 έτρεξε μόνος του και δεν ήρθε… δεύτερος, αλλά πρώτος. Μία και μόνη φορά,
σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας άνθρωπος σε ένα αγώνισμα διεκδίκησε χωρίς αντίπαλο το χρυσό μετάλλιο. 

Έγινε στον τελικό των 400μ. Μόνο που η μοναξιά του δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά… προέκυψε από την Αμερικανική αντίδραση.

Τότε, το 1908 στον τελικό έτρεχαν τέσσερις αθλητές και δεν υπήρχαν διαδρομές. Οι τρεις Αμερικανοί, οι Τέιλορ, Ρόμπινς και Γουίλιαμ σκέφτηκαν να βάλουν στη μέση τον Χάλαγουελ, να τον κάνουν… σάντουϊτς και να μην τον αφήσουν να αναπτύξει ταχύτητα. Το «κόλπο» αυτό επιτρεπόταν στις ΗΠΑ που γενικώς ο δρόμος προς τη νίκη (ή την επιτυχία) δεν είναι πάντα ο ίσιος. Στους τζέντελμαν όμως Βρετανούς κάτι τέτοιο ήταν αδιανότητο. 

Το απαγόρευαν και οι κανονισμοί του.
Έλα όμως που οι Ολυμπιακοί Αγώνες γινόντουσαν στο Λονδίνο και οι κριτές ως γνήσιοι Βρετανοί θα εφάρμοζαν τους κανόνες που ήξεραν! Μετά τα πρώρα 50 μέτρα ο Κάρπεντερ άρχισε να κλείνει τον Βρετανό. Αποτέλεσμα; Να βγει για λίγα μέτρα έξω από τη διαδρομή. Με τους σημερινούς κανονισμούς θα ακυρωνόταν ο Βρετανός, αλλά και ο Αμερικανός. Στα 1908 επιλέχτηκε η… μέση λύση. Να ξαναγίνει η κούρσα. 

Μόνο που ο Κάρπεντερ – και οι συμπατριώτες του φυσικά- υποστήριζαν ότι δεν είχαν παραβιάσει κανένα κανονισμό. Αποτέλεσμα; Οι τρεις Αμερικανοί να μποϊκοτάζουν τον αγώνα. Δεν εμφανίστηκαν στην εκκίνηση κι έτρεξε μόνος του ο Χάλαγουελ σε μια παρωδία κούρσας έχοντας σίγουρο το χρυσό μετάλλιο πριν την πιστολιά του αφέτη!
Μπορεί να έτρεξε μόνος του, αλλά ακολουθήθηκε όλο το τελερουργικό της απονομής

ΠΗΓΗ: retrosport

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Followers

Member
Powered By: BWidgets