Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Τι ήταν οι NINJA ;

Στην Ιαπωνική φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών, η οποία ενσωματώνει στοιχεία τόσο από το βουδισμό, όσο κι από το σιντοϊσμό, συναντάται μία ομάδα τόσο παλιά, που η γέννηση της χάνεται στο πέρασμα των αιώνων:
οι Nίντζα. Οι Νίντζα ήταν Μισθοφόροι , Κατάσκοποι και δολοφόνοι. Στην κυριολεξία, Ninja σημαίνει 'κατάσκοπος'. Η λέξη Ninja προφέρεται από την ένωση δύο Ιαπωνικών ιδεογραμμάτων.


Η Ιαπωνική κοινωνία ήταν από πάντα αυστηρά διαστρωματωμένη. Οι σαμουράι, οι πολεμιστές της φεουδαρχικής Ιαπωνίας, ήταν ευγενείς και ανήκαν στην τάξη Bushi. Σε κανέναν άλλο δεν επιτρεπόταν να γίνει σαμουράι και να φορά δυο σπαθιά. Οι Νίντζα ξεφύτρωσαν από το άλλο άκρο της κοινωνικής κλίμακας, από τους Ηinin. Πρόκειται για ένα κοινωνικό στρώμα τόσο χαμηλό, που η λέξη σημαίνει 'το μη ανθρώπινο'. Φυσικά, από τους αριστοκράτες Βushi ( Στους Οποίους άνηκαν οι Σαμουράϊ ) τους χώριζε χάσμα αγεφύρωτο.

Δηλαδή ηταν 'Σαμουράϊ' οι Ευγενείς και οι 'Νίντζα' οι Περιθωριακοί.


ΟΙ ΣΑΜΟΥΡΑΪ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ NINJA ΓΙΑ 'ΚΑΚΟ' ΣΚΟΠΟ
( Δολοφονίες , Εμπρησμούς , απαγωγές )



Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος έπαιρνε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Ιαπωνία,(ανάμεσα στους ισχυρούς φεουδάρχες, οι οποίοι είχαν την εξουσία των επαρχιών της χώρας ), οι σαμουράι άρχισαν όλο και περισσότερο να χρειάζονται τις εξειδικευμένες τεχνικές των Νίντζα, γιατί τους ίδιους τους δέσμευε ο κώδικας του Μπουσίντο ένας άγραφος κώδικας ηθικής και περιλαμβάνει έννοιες όπως:η ανδρεία, η ευγένεια, η τιμή, η φιλαλήθεια, η φιλευσπλαχνία, η αυτοθυσία, κτλ.Αυτός ο κώδικας λοιπόν τους απαγόρευε να κάνουν κάποια πράγματα.Αντιθέτως οι NINJA δεν είχαν τέτοιο κώδικα.

Οι σαμουράι λοιπόν μίσθωναν τους νίντζα για να κάνουν για λογαριασμό τους εμπρησμούς, δολοφονίες και κάθε είδους παράνομες πράξεις και ανορθόδοξες ενέργειες, που στους ίδιους απαγορεύονταν.


NINJUTSU : Η Πολεμική τέχνη των NINJA

Έξω από την Ιαπωνία, ακόμα και σήμερα λίγα πράγματα είναι γνωστά για το Ninjutsu , την τέχνη των Νίντζα, και αυτά κυρίως για εμπορικούς λόγους. Αλλά και στην ίδια την Ιαπωνία ακόμα, τα στοιχεία είναι ελάχιστα, κυρίως επειδή οι σχετικές γνώσεις τηρήθηκαν μυστικές και με μεγάλη αυστηρότητα.

Το Ninjutsu είναι μια πανάρχαια τέχνη: οι περισσότεροι πιστεύουν ότι γεννήθηκε κάπου στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας των Tang. Κατά το πέρασμα των αιώνων, οι Ιάπωνες υιοθέτησαν πληθώρα στοιχείων του κινέζικου πολιτισμού.


ΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ NINJA ;



Η ιστορία λέει ότι η πρώτη σημαντική εμφάνιση των νίντζα γίνεται τον 6ο αιώνα ΜΚΕ, όταν ο αντιβασιλέας Σοτόκου τους χρησιμοποίησε ως κατασκόπους. Ήταν τόσες οι ικανότητες τους, που ο αριθμός τους αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των περιόδων Heian και Kamakura.

Οι περισσότεροι ζούσαν νότια. Το Κιότο το έλεγχαν στην κυριολεξία μετά τη δύση του ήλιου οπου επέβαλαν την θέληση τους υπο καθεστώς τρόμου. Ωστόσο, η τελευταία φορά που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι κατά τη διάρκεια των πολέμων της χερσονήσου Σιμαμπάρα , όταν χρησιμοποιήθηκαν για να καταπνίξουν μια εξέγερση των χριστιανών των νησιών Κιούσου.


ΝΤΥΝΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ;

Η παραδοσιακή μαύρη στολή των Ninja είναι τόσο οικεία ώστε θεωρείται ως κάτι δεδομένο, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αυθεντικές γραπτές αναφορές της εποχής, από τις οποίες θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι οι Ninja ήταν ντυμένοι στα μαύρα. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι ασκητές του Ninjutsu χρησιμοποιούσαν διάφορες μεταμφιέσεις ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό. Όπως αναφέρει το χρονικό Buke Meimousho :


« Οι Ninja ταξίδευαν μεταμφιεσμένοι σε άλλες περιοχές για να διαπιστώσουν την κατάσταση του εχθρού, περνούσαν απαρατήρητοι μέσα από την εχθρική διάταξη για να ανακαλύψουν κενά, εισέρχονταν κρυφά στα εχθρικά κάστρα για να χρησιμοποιήσουν τεχνικές Ninja για πυρπόληση ή για να διαπράξουν δολοφονίες xρησιμοποιώντας πάλι τεχνικές του Ninpo.»

Η πρώτη εικονογραφημένη αναφορά σε Shinobi no mono ντυμένους στα μαύρα συναντάται σε ένα βιβλίο του 1801, το οποίο δείχνει έναν Ninja να σκαρφαλώνει στα τείχη ενός κάστρου φορώντας μια μαύρη στολή του Ninja που όλοι θα αναγνώριζαν ως τυπική στολή του. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι εικόνες σαν αυτή μας δίνουν απλώς μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να είναι ντυμένοι οι Shinobi και τίποτε παραπάνω.

Στην Ιαπωνία, σύμφωνα με μια μακρόχρονη καλλιτεχνική σύμβαση, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα στο θέατρο μαριονέτας Bunraku, απεικόνιση ενός χαρακτήρα με μαύρο υποδηλώνει στο θεατή ότι δεν μπορεί να τον δει. Η απεικόνιση λοιπόν ενός σιωπηλού δολοφόνου (Ninja) με τον ίδιο τρόπο είναι απόλυτα φυσιολογική και κατανοητή από τον σύγχρονο Ιάπωνα αναγνώστη και δε σημαίνει αναγκαστικά ότι η συγκεκριμένη εικόνα απεικόνιζε τη στολή ενός πραγματικού Ninja .

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι οι Ninja , προκειμένου να εκτελέσουν με επιτυχία τη συνηθέστερη από τις αποστολές τους, την κρυφή διείσδυση σε ένα κάστρο (σαν Ninja) κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα επέλεγαν να ντυθούν με μια μαύρη στολή που τους κάλυπτε από το κεφάλι ως τα πόδια. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η μαύρη στολή ήταν αυθεντική, αν και μερικοί ειδικοί
στο θέμα υποστηρίζουν ότι το μαύρο χρώμα ήταν αναμεμειγμένο με λίγο κόκκινο για να μη διακρίνονται οι λεκέδες, στην στολή του Ninja, από αίμα.


ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ NINJA

Το κύριο όπλο ενός Ninja ήταν το σπαθί του. Ήταν το τυπικό ιαπωνικό σπαθί μάχης (Katana), γνωστό για την κοφτερή και στιβαρή λεπίδα του, η οποία είχε επίσης αρκετή ελαστικότητα ώστε ο Samurai να μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε ρόλο ασπίδας για να αποφύγει ένα χτύπημα του αντιπάλου του και κατόπιν να το ανταποδώσει. Οι ιδιότητες αυτές του ιαπωνικού σπαθιού ήταν πολύτιμες για τους ελαφρά οπλισμένους ασκητές του Ninjutsu.

Το μήκος και η καμπυλότητα της λεπίδας ενός Katana ποίκιλαν σημαντικά και για λόγους ευχρηστίας οι Ninja επέλεγαν σπαθιά, τα οποία ήταν βραχύτερα και πιο ευθύγραμμα από τα συνηθισμένα. Για να αναρριχώνται οι Ninja ευκολότερα σε τείχη, δεν τοποθετούσαν το σπαθί στη ζώνη όπως συνήθιζαν οι Samurai όταν δεν έφεραν πανοπλία, αλλά το στερέωναν διαγώνια στην πλάτη με την κόψη προς τα έξω και τη λαβή να προεξέχει στο πλάι του κεφαλιού δίπλα από το δεξί αυτί.


ΑΛΛΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ , ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ , ΚΑΡΦΙΑ

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι οι Ninja έφεραν πάνω τους ποικιλία όπλων κρυμμένων με διάφορους τρόπους – για παράδειγμα, μια απλή ιαπωνική βεντάλια μπορεί να έκρυβε μια λεπίδα. ΟιNinja χρησιμοποιούσαν επίσης το Tekagi, ένα είδος σιδερένιας γροθιάς. Ένα άλλο είδος τυπικού εξοπλισμού ήταν το αναρριχητικό σχοινί με την αρπάγη στο άκρο του. Η αρπάγη μπορεί να είχε δύο, τρεις ή τέσσερις γάντζους συνδεδεμένους με λεπτό αλλά πολύ ισχυρό σχοινί.

Το αναρριχητικό σχοινί με την αρπάγη το μετέφεραν συνήθως περασμένο στη ζώνη τους. Στη ζώνη στερέωναν επίσης και ένα σακίδιο, το οποίο περιείχε διάφορα μικρά όπλα βολής, όπως μαχαίρια ή τα γνωστά Shuriken ( Αστεράκια ), τα οποία οι Ninja μπορούσαν να εκτοξεύσουν με μια περιστροφική κίνηση του χεριού. Στο σακίδιο οι Ninja μπορεί να έφεραν και μερικά Tetsu bishi (μυτερά σιδερένια καρφιά συγκολημμένα σε σχήμα τετραέδρου, ώστε ένα καρφί να είναι πάντα στραμμένο προς τα πάνω).

Επειδή οι Samurai φορούσαν λεπτά υποδήματα, τα Tetsu bishi μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τη διαφυγή ενός Ninja αναγκάζοντας τους διώκτες του να επιβραδύνουν την κίνησή τους. Επίσης, οι Ninja μετέφεραν στο σακίδιο τους ποσότητες τροφής για περίπτωση ανάγκης, καθώς και ουσίες για την παρασκευή δηλητηρίων και των αντιδότων τους, αν το απαιτούσε η φύση της αποστολής του.


αποσπάσματα απο wikipedia / kungfugr
Επισκεφθείτε τη σελίδα του Μουσείου των Ninja ΕΔΩ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Followers

Member
Powered By: BWidgets